Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Προώθηση αστικής μελισσοκομίας στην Ευρώπη

Κάπως έτσι, αλλά στα χρώματα της Γαλλίας και με πιο ωραίο φόντο...

Η στέγη της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας ετοιμάζεται να «φιλοξενήσει» τρεις μεγάλες κυψέλες, στο πλαίσιο σχεδίου για την προώθηση της παραγωγής μελιού χωρίς μικροβιοκτόνα. Τα μελίσσια πρόκειται να μεταφερθούν εκεί όταν ανέβει η θερμοκρασία· από τις τρεις κυψέλες θα παράγονται ως και 150 κιλά μέλι τον χρόνο.Η τοποθέτηση αποικιών μελισσών στις στέγες κτιρίων είναι νέα τάση στην Ευρώπη, που αξιοποιεί το γεγονός ότι οι μέλισσες προσαρμόζονται εύκολα στο αστικό περιβάλλον. «Είναι ένας σπουδαίος συμβολισμός για εμάς. Θεωρούμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία να ενημερωθούν οι άνθρωποι -το κοινό και οι πολιτικοί- για τον ρόλο των μελισσών», δήλωσε ο Τιερί Ντιροσέλ, επικεφαλής της Ένωσης Γάλλων Μελισσοκόμων.Παρά το επώδυνο τσίμπημά τους, οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την ανθρώπινη ύπαρξη. Η παγκόσμια μείωση του πληθυσμού τους προκαλεί ανησυχία, όχι μόνο στους επιστήμονες, αλλά και στους αγρότες και στους πολιτικούς της ΕΕ.Η κάθε κυψέλη που θα τοποθετηθεί στη στέγη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα φιλοξενεί 50.000 μέλισσες τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ ο πληθυσμός τους θα μειώνεται σε 15.000 τον χειμώνα. Ο βουλευτής της ΑριστεράςΛοράνς Ντιμόν δήλωσε ότι εκτιμάται πως η ετήσια παραγωγή μελιού θα γεμίζει 800 βάζα τον χρόνο, τα οποία θα προσφέρονται σε μαθητές ή σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
  • Πηγή:ΑΜΠΕ, ReutersΕπιμέλεια σύνταξης:
  • Σ. Δαματόπουλος

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Συνταγές με μέλι


1.Κέικ με μέλι
Καί όταν λέμε με μέλι εννοούμε μόνο με μέλι ,χωρίς καθόλου ζάχαρη!
Χρειαζόμαστε: 500 γρ.αλεύρι για κέικ
                         250γρ.βούτυρο ή μαργαρίνη
                         1,5 φλιτσ.τσαγιού μέλι
                         5 αυγά
                         1 & 1/3 φλιτσ. τσαγιού γάλα
                         1βανίλια
                         
Χτυπάτε το βούτυρο να αφρατέψει και προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά.Συνεχίζετε το χτύπημα για 1-2 λεπτά και προσθέτετε το μέλι . Αν είναι πολύ παχύρευστο μπορείτε να το ζεστάνετε λίγο μέχρι τους 40 βαθμούς Κελσίου για να είναι πιο εύκολη η ανάμειξη.Το γάλα είναι καλό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.Προσθέτετε το αλεύρι σιγά -σιγά με το γάλα και τη βανίλια και ανακατεύετε.Βάζετε το μείγμα σε φόρμα βουτυρωμένη  και αλευρωμένη.Το ψήνετε στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα , αν ο φούρνος σας διαθέτει αυτήν την επιλογή.Αν όχι στην αντίσταση. Και επειδή ο κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά, γενικά μπορώ να σας πω πως 50 λεπτά είναι αρκετά.
Αν έχετε συνηθίσει να ψήνετε το κέικ σας 1 ώρα μπορείτε να κάνετε το ίδιο.Προσωπικά το κρατάω 50 λεπτά γιατί το μέλι δίνει περισσότερη υγρασία στο κέικ και στα 10 λεπτά παραπάνω μπορεί να στεγνώσει περισσότερο.
Για όσες το επιχειρούν για πρώτη  φορά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το γλυκό έχει πιο σκούρο χρώμα από το απλό κέικ που οφείλεται στο μέλι,ειδικά αν είναι σκουρόχρωμο.Και είναι λίγο πιο μαλακό.
Ένα διαφορετικό κέικ , με τη γλυκύτητα του μελιού.
Καλή σας επιτυχία!

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Αλήθειες & Ψέματα

     Διαβάζουμε συχνά τα τελευταία χρόνια για την αδυναμία πρόσβασης μεγάλου αριθμού πληθυσμών σε ιατροφαρμακευτική φροντίδα.
Μπορεί να φαίνεται ουτοπικό ,όμως το βλέμμα μας που είναι στραμμένο στο μέλλον θα πρέπει να  εντάξει ίσως  και εναλλακτικές μορφές θεραπείας σε ένα αποτελεσματικό σχέδιο  (με χαμηλό κόστος και εναρμόνιση πανεπιστημιακών γνώσεων) στην εφαρμογή θεραπειών αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας.
Πόσες φορές δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ισχυρά φαρμακευτικά σκευάσματα βλέποντας τις ελπίδες μας για ίαση να εξαφανίζονται;Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει το γιατρό να μιλά είτε σε εμάς είτε σε γνωστούς για παθήσεις που ξεκινούν με την ορολογία ¨ατοπικό,αλλεργικό¨που απλά δε μας οριοθετούν την ασθένεια;Πόσες φορές παρά τις εξετάσεις δεν έχουμε βρεθεί σε αδιέξοδο;
Όλα αυτά μας φέρνουν μπροστά στη πολυπλοκότητα του θαύματος της ζωής.
Ο καθένας μας ξεχωριστός και μοναδικός.
Ας ανοιχτεί επιτέλους ένα παράθυρο που δεν θεωρεί την ιατρική χωρίς  τεχνικά χημικά σκευάσματα δεύτερης κατηγορίας.
Γιατί να χρησιμοποιούμε τώρα που είναι χειμώνας δεκάδες καταπραυντικά για το λαιμό αντί λίγων σταγόνων βάμματος πρόπολης ή κάνοντας γαργάρες με βάμμα αραιωμένο σε νερό;
Γιατί να μην εντάξουμε μια κουταλιά μέλι το πρωί  πριν φύγουμε εμείς ή τα παιδιά για το σχολείο;
Μέλι όμως, όχι αυτά τα σκευάσματα απομίμησης μελιού στο χρώμα και το άρωμα που κανένα όφελος δεν προσφέρουν στον οργανισμό μας.Γιατί το μέλι είναι φάρμακο και όχι μόνο τροφή.
Η Ελλάδα είναι από τις πλουσιότερες χώρες στην υφήλιο  σε ποικιλία χλωρίδας και το ελληνικό μέλι ανεκτίμητο!
Δείξτε προσοχή όταν παίρνετε ένα βάζο στα χέρια σας.Δεν μπορεί να γράφει δέκα χώρες συγκομιδής!!!
Θα αγοράζατε ένα πακέτο μακαρόνια όπου τα 100 γραμμάρια θα ήταν από την Αργεντική ,τα άλλα 50 από την Βενεζουέλα, τα άλλα 30 θα ήταν φτιαγμένα στη Βόρειο Αμερική και τα υπόλοιπα σε χώρες της Ασίας και της Ευρώπης;
Η μελισσοκομία είναι ένας κλάδος που έχει πολλά θέματα συζήτησης, πολλά προβλήματα,πολύ δρόμο μπροστά της ....
Μόνο όταν εισέλθεις σε ένα χώρο βλέπεις πραγματικά την κατάσταση που επικρατεί, από έξω όλα φαίνονται διαφορετικά, τυλισμένα σε ένα ροζ πέπλο μελιού...
Πρωτού ξεκινήσουν οι ασχολίες λοιπόν που δεν σε αφήνουν να ασχοληθείς με ιστολόγια θα  τα λέμε...
Ερωτήσεις και προτάσεις δεκτές για να έχει ενδιαφέρον.....

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

        Όταν κάποιος ακούσει για πρώτη φορά  τις δυνατότητες που έχουν τα προϊόντα κυψέλης στέκεται επιφυλακτικός και διστάζει να προχωρήσει σε μια δοκιμή.
Είναι άραγε η άγνοια που νικά; 
Είναι άραγε το ότι τα προϊόντα αυτά τα έχουμε οι περισσότεροι δίπλα μας, είτε από μελισσοκόμο φίλο,συγγενή, γείτονα,συγχωριανό;
Ή μήπως το ότι προέρχονται από την ίδια πηγή - τη μέλισσα- μας κάνει να μη το πιστεύουμε;
Σήμερα που όλο και περισσότεροι στρεφόμαστε σε μια άλλη ματιά της υγείας, διαμετρικά αντίθετη με την υπερβολική κατανάλωση χημικών σκευασμάτων, έρχονται οι λεγόμενες ¨εναλλακτικές¨ θεραπείες δειλά -δειλά να μας πουν ότι υπάρχουν και αυτές.
Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι επιρροών και απόψεων από ανατολή και δύση.
Απόψεις που συχνά είναι διαμετρικά αντίθετες.
Μας ενθουσιάζει να ακούμε για τη φιλοσοφία της μακρινής ανατολής  που προτάσσει το πνεύμα όσο και για τα τεχνολογικά επιτεύγματα της δύσης.
Αυτή η διαφορά βρίσκεται και στην αντιμετώπιση  ασθενειών.Είναι για κάποιους σημαντικό να βλέπουν όχι μόνο την ασθένεια αλλά τι κρύβεται πίσω από αυτήν.
Έτσι είναι επίσης σημαντικό με απλές επιλογές να μπορούμε να διαφυλάξουμε την υγεία  και να προσεγγίζουμε το σώμα και το πνεύμα μας  πλησιάζοντας το και προσπαθώντας να το προφυλάξουμε από ανισορροπίες και επιθέσεις της καθημερινότητας.
Τα προϊόντα της μέλισσας είναι απλά αλλά  πολύτιμα.